Når den indre kritiker larmer: Fra lavt selvværd til mere selv-medfølelse
Af psykoterapeut Jette Breiner Bak
Har du nogensinde lagt mærke til, hvor hård din indre stemme kan være? Den stemme, der kommenterer på alle dine fejl og mangler, som får dig til at tvivle på, om du er god nok, klog nok eller dygtig nok – selv når andre roser dig? For mange af os kan den indre kritiker være en barsk følgesvend, der enten driver os til at presse os selv til det yderste eller holder os tilbage fra at kaste os ud i noget nyt af frygt for at fejle – en indre stemme, der undergraver vores selvværd, og får os til at tvivle på os selv.
I dette blogindlæg vil jeg dykke ned i, hvorfor den indre kritiker dukker op, og hvad vi kan gøre for at blødgøre dens hårde ord. Som psykoterapeut med speciale i emotionsfokuseret terapi arbejder jeg ofte med at hjælpe mennesker til at forstå og acceptere sig selv mere kærligt – og netop den indre kritiker er ofte et centralt tema.
Hvorfor opstår selvkritik og lavt selvværd?
Selvkritik og lavt selvværd kommer sjældent ud af det blå. Ofte er det et resultat af oplevelser i barndommen eller tidlige relationer, hvor vi måske har følt os afvist, kritiseret eller ikke set. Med tiden internaliserer vi disse stemmer eller oplevelser, så de bliver vores egne. Den indre kritiker har oprindeligt haft til formål at passe på os ved at pege på mulige fejl, så vi kunne “rette ind” og undgå konflikter eller afvisninger. Men selvom denne mekanisme engang var hjælpsom, kan den ende med at gøre mere skade end gavn ved at fastholde os i en negativ selvopfattelse.
Sådan kan du blive klogere på din indre kritiker:
En første og vigtig øvelse er at blive opmærksom på, hvornår din indre kritiker dukker op, og hvad den helt præcis siger. Du kan fx spørge dig selv:
- I hvilke situationer hører jeg oftest kritikken?
Er det, når du begår små fejl, modtager ros, eller når du skal lære- eller gøre noget nyt?
- Hvilke ord bruger kritikeren?
Læg mærke til de præcise formuleringer. Mange oplever sætninger som “du er ingenting værd”, “du burde have klaret det bedre”, “det kan du ikke finde ud af” eller “det siger de bare for at være flinke”.
- Hvordan påvirker ordene mig?
Mærk efter hvordan det føles inde i kroppen, når du bliver opmærksom på, hvad den kritiske stemme fortæller dig: Får du en knude i maven, bliver du anspændt, usikker eller mister du modet?
Formålet er ikke at bekrige kritikeren, men at få øje på den og hvordan dens barske stemme prvirker dig. Det er nemlig svært at forandre noget, vi ikke rigtig er bevidste om.
Blødgør din indre kritiker
Når du ved, hvad din indre kritiker siger, og hvornår den dukker op, kan du begynde at svare den mere hensigtsmæssigt. Her er nogle idéer:
- Hvad ville du sige til en ven?
Stil dig selv dette spørgsmål: Hvis en ven kom med de samme bekymringer, ville du sandsynligvis møde ham eller hende med empati og støtte – og ikke sige “Du er da heller ikke god til noget!” Forsøg at bruge samme varme tone overfor dig selv.
- Fra kritik til selv-medfølelse
Prøv at erstatte kritiske sætninger med en mere omsorgsfuld stemme. Det kan føles kunstigt i starten, men med øvelse kan det blive en ny vane. Fx:
- “Jeg skal bare tage mig sammen!” -> “Det er svært lige nu, jeg gør det bedste, jeg kan.”
- Fokuser på dit reelle behov
Bag kritikken gemmer der sig ofte et behov for tryghed eller anerkendelse. Spørg dig selv: “Hvad har jeg egentlig brug for ligenu?”
- Måske har du brug for en pause.
- Måske har du brug for at sætte en grænse.
- Måske har du brug for en god snak med nogen, der forstår dig.
- Måske har du brug for et kram fra en, der holder af dig.
Dine næste skridt – du behøver ikke gå alene
Hvis du genkender den barske indre kritiker og mærker, at det er på tide at få mere ro og selvaccept, er du ikke alene.
Bevidstheden om din indre kritiker – hvad den siger til dig, hvor meget den kan tage modet fra dig, og hvordan du kan blødgøre den lidt – er vigtige første skridt. Nogle gange kan det også være en god idé at tale med nogen, som forstår de indre konflikter og ved, hvordan de kan forandres. Terapi kan være et trygt rum, hvor du får hjælp til at:
- Blive klogere på dine mønstre
- Genvinde tilliden til dig selv
- Skabe en mere kærlig og støttende indre dialog
Ingen vokser af konstant kritik – men vi vokser af accept, empati og kærlighed, også når vi retter det mod os selv.
Hvis du har spørgsmål eller er nysgerrig på, hvordan jeg arbejder med emotionsfokuseret terapi, og hvordan denne terapiform eventuelt kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at kontakte mig.